Ontstaansgeschiedenis

Joseph Hubertus Pilates (1880-1966), geboren te Duitsland, was een jongen met een zwak gestel. Hij leed aan astma, rachitis en reumatische koorts maar met een sterke wil om zijn zwakheden te overwinnen verdiepte hij zich in de wetenschap van het menselijke lichaam.

Hij bestudeerde anatomie, yoga, Griekse en Romeinse oefenprogramma's, zen meditatie en oosterse vechtsporten en bracht het beste van deze disciplines bij elkaar. Van de oosterse disciplines gebruikte hij de techniek van ademhaling, mentale ontspanning en soepelheid welke hij samen bracht met westerse disciplines (zoals duiken, skiën, gymnastiek en boksen) voor kracht en uithoudingsvermogen.

Rond 1912 vertrok Joseph Pilates naar Engeland, waar hij in 1914 samen met andere Duitsers in een kamp opgesloten werd. Hier begon hij zijn kampgenoten te trainen om ze lichamelijk sterker en weerbaarder tegen ziektes te maken. Later werd hij overgeplaatst naar een kamp waar hij ziekenverzorger werd. Hij zag dat zijn bedlegerige patiënten steeds zwakker werden en bedacht een manier voor het uitvoeren van oefeningen in bed, door aan het bed veren te bevestigen. Dit was de eerste stap in de ontwikkeling van de Pilatesapparatuur.

Na de oorlog ging Joseph terug naar Duitsland waar hij zijn methode verder ontwikkelde. In 1925 emigreerde hij naar Amerika. Samen met zijn vrouw Clara opende hij zijn eerste studio in New York en ontwikkelde hij zijn bewegingsmethode "Contrology" - de totale coördinatie van lichaam en geest. 
Veel dansers werden naar hem toegestuurd voor aanvullende training voor kracht en balans en voor herstel van blessures.

Vandaag wordt Pilates wereldwijd door atleten, dansers maar ook door gewone mensen uitgeoefend.

 

'na 10 keer voel je het verschil, na 20 keer zie je het verschil en na 30 keer heb je een compleet nieuw lichaam'

Easy flow Yoga

Easy flow is een dynamische yogavorm waarbij houdingen vloeiend in elkaar overlopen.

De organische bewegingen worden synchroon met de ademhaling uitgevoerd, waardoor de energie gaat stromen. Door de eenheid van adem en beweging wordt de mentale focus vergroot en vermindert de fysieke spanning. Voel de kracht van het zachte vloeiende bewegen.

Easy flow is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. De belasting voor het lichaam is beperkt.

Yin Yoga

Bij yin yoga verken je je grenzen, tast ze af en kun je ze verleggen.

Bij deze yoga vorm gaat het voornamelijk om ontspannen, loslaten en verdiepen. Je gebruikt hiervoor duidelijk je adem en geef je jezelf over aan het moment.

Je houd langere tijd de houdingen vast waardoor je je bindweefsel en gewrichten stimuleert. Hierdoor wordt je soepel en flexibel. Het is een zeer ontspannen, meditatieve manier van yoga beoefenen.

Kracht Yoga

Kracht yoga vorm is uitdagend en dynamisch. De les bestaat uit 80% inspanning en 20% ontspanning. Er wordt gewerkt aan kracht, conditie en souplesse. Hierdoor kom je bij je fysieke uitdaging, maar werk je toe naar ontspanning en kom je toch zeer ontspannen uit de les.

Het is een uitstekende manier om naar een gezond en fit lichaam toe te werken. En om meer bij jezelf te komen. Laat je energie stromen en voel de kracht in je lichaam.

Hatha Yoga

Hatha Yoga is een zachte rustige vorm van yoga waarbij rust en adem centraal staan. Er wordt aandacht besteed aan houding, adem en ontspanning waarbij je je lichaam sterker en leniger maakt. Je leert ook je lichaam te respecteren en luisteren naar de signalen die het stuurt.Daarnaast is er de ruimte om jezelf waar te nemen en de rust in jezelf te ontdekken.Het brengt je in contact met jezelf.Je hebt geen ervaring nodig. Je hoeft ook niet lenig te zijn. Yoga gaat niet om lenig zijn. Yoga gaat om doen wat binnen jou kunnen valt.